Koh Samui
 Väder nu »


Söker du bra hotell?
Klicka på Hotell och Boende länken i menyn och boka till sista minuten priser


Kontantkort Thailand »
Forum för Thailand »
Big Buddha Bo Phut Beach Choeng Mon Chaweng Beach Mae Nam Beach Bang Por Nathon Taling Ngam Beach Thong Krut Beach Bang Kao Beach Koh Samui Flygplats Hua Thanon Beach Lamai Beach Golfbana på Koh Samui Namuang Vattenfall Lägg till PhuketPortalen till dina favoriter Gör Samuiportalen till din Startsida
 
 
  | | Tipsa en vän  

Transport och kommunikationer Koh Samui i Thailand

För längre resor inom Thailand rekommenders tåget (om du inte har råd att ta flyget vill säga), eftersom det är det säkraste och bekvämaste sättet att resa. Går det inte att ta tåget återstår buss. Snåla inte, utan ta en VIP eller Super VIP, det är bra mycket bekvämare än övriga alternativ. Tågbiljetter finns alltid att köpa på alla tågstationer.


Åka Songthaew

På turistorter förekommer ofta Songthaews. De åker ständigt mellan de olika turistorterna. De ser ofta ut som en liten pick-up med två bänkar på flaket. Mycket billigt transportmedel.
Songthaews i Phuket


Åka Tuk Tuk

Överallt i Bangkok kryllar det av Tuk Tuks, men de finns självklart också i Koh Samui. Den ser ut som en trehjulig moped med en enkel påmonterad två-sittsig soffa.
Tuk Tuk

Ta sig hit med Flyg

De flesta inrikesrutterna flygs av THAI Airways med 2 flighter per dag, med det finns även andra bolag, tex. Bankok Airways. Ibland kan man köpa riktigt prisvärda inrikesbiljetter i samband med bokningen av biljetten till Thailand (om man flyger THAI), hör med resebyrån hemma i Sverige.
Flygtid mellan Koh Samui och Bangkok är ca 1 timme. Bangkok Airways har många avgångar mellan Samui- Bangkok varje dag. När du anländer Bangkok med flyg så checka ut dina väskor och ta dig till "domestic terminal" och checka in igen. Bagaget förflyttas ej automatiskt. Tyvärr är denna flygrutt mycket dyr med thailändska mått mätt.
Läs mer om Ko Samuis flygplats »

Ta sig hit med Buss från Bangkok

Det finns en mängd olika sorters bussar att välja på för resorna i Thailand. Om man väljer buss så ta 999 VIP 24 SEAT. De är de bästa bussarna och ägs av de statliga bussbolaget. De avgår från Södra buss stationen i Bangkok på morgonen eller välj nattbuss som brukar gå 3 st varje kväll mellan 19-20.30. Pris ca 900 baht med färja och då ingår även mat och dryck. Dessa bussar går direkt till Koh Samui och stannar bara en gång 20 min för mat. Avgång Bangkok ca 20.00 sen är man i Ko Samui, i hamn staden Nathon, vid 07.00

Ta sig hit med Tåg - tågstation, tågbiljett

Tåget är det absolut bästa sättet att resa i Thailand. Det är säkert, man har bättre utsikt, man kan röra på sig, man träffar fler människor och man kan äta och dricka bra. På minussidan finns priset, det är något dyrare än buss, och det tar lite längre tid, men en tidsmässigt kortare bussresa känns mycket längre eftersom den inte är lika bekväm. Järnvägen är statlig och järnvägsnätet är bra utbyggt.
Det finns första, andra och tredje klass. Samtidigt finns det olika sorters tåg; ordinarie, rapid, express och special express. Man betalar ett grundpris för resan, sen läggs det på olika tillägg beroende på vilket sorts tåg det är, om det är luftkonditionering eller inte, om man ska sova uppe eller nere etc.
3 klass:
I tredje klass är det öppna fönster och fläktar i taket som gäller. Man sitter på bänkar med lodräta ryggstöd avsedda för 2 eller 3 passagerare, men eftersom det alltid brukar vara fullt sitter det oftast fler på varje säte, liksom på golvet i gångarna. Det finns inga platsbiljetter, så det är först till kvarn som gäller. På rapid-tåg är sätena stoppade, men på ordinarie tåg med enbart tredje klass är det träbänkar. Det finns inga 3 klassvagnar på expresstågen.
2 klass:
Det finns två sorters 2 klassvagnar, vanliga och liggvagnar. 2-klassvagnar finns endast på rapid- och expresståg. Vissa tåg erbjuder både fläkt- och AC-vagnar, medan andra bara har fläktvagnar.
Vanlig:
Här sitter man på fällbara säten liknande de i bussarna. Sätena står parvis, oftast i färdriktningen.
Liggvagnar:
Här sitter man i säten placerade mittemot varandra, ett säte på var sida om gången. Dessa säten går inte att fälla. Framåt kvällen görs sätena om till två bäddar, en över- och en underslaf. Det är lite dyrare med underslafen pga. att utrymmet är lite bättre. Åker man AC-vagn spelar det inte så stor roll om man väljer att sova uppe eller nere, men åker man i fläktvagn är det bättre att sova nere eftersom det är svalare (med öppet fönster). Det finns draperier att dra för när det är dags att sova. Rena lakan och filtar ingår i priset.
1 klass:
1 klass finns endast på express och special express. Här får man en privat kupé, antingen enkel eller dubbel. Varje kupé erbjuder individuellt ställbar luftkonditionering, fläkt, tvättställ, bord och en eller två bänkar som kan göras om till säng. Vatten och handdukar ingår i priset.
Mat på tåget:
Det finns restaurangvagnar, som serverar riktigt bra mat, på de flesta tåg, dock ganska dyrt. I första och andra klass kan man även beställa mat vid sitt säte.
Åker man i tredje klass kan man handla mat av försäljare som hoppar på tåget och åker med till nästa station. De brukar erbjuda grillad kyckling, stekt ris o dyl. De säljer även läsk, öl och sprit. Det är dock inte alltid de tillåts komma ombord, men då brukar det gå bra att handla av dem genom fönstret när tåget stannar på stationen.

State Railway of Thailand - tidtabeller, priser »

Hyra Bil och köra till Ko Samui

Det är möjligt att hyra en bil och köra till Ko Samui, givetvis med en färjetur inkluderad under resan. Åker du från Bangkok så är vägen mycket fin tvåfilig motorväg hela vägen till Surat Thani, sträckan tar ca 7-9 timmar att köra. Från Phuket är det enkel fil med möte, vägen är dock i bra skick. Denna sträcka brukar ta ca 5 timmar att köra.


Hem | Om SamuiPortalen | Sök Koh Samui Hotell | Sitemap | Kontakta oss
2000-2018 © SamuiPortalen.se


Besökare online:    
Ko Samui tid: