Koh Samui
 Väder nu »


Söker du bra hotell?
Klicka på Hotell och Boende länken i menyn och boka till sista minuten priser


Kontantkort Thailand »
Forum för Thailand »
Big Buddha Bo Phut Beach Choeng Mon Chaweng Beach Mae Nam Beach Bang Por Nathon Taling Ngam Beach Thong Krut Beach Bang Kao Beach Koh Samui Flygplats Hua Thanon Beach Lamai Beach Golfbana på Koh Samui Namuang Vattenfall Lägg till PhuketPortalen till dina favoriter Gör Samuiportalen till din Startsida
 
 
  | | Tipsa en vän  

Växelkontor och Banker på Koh Samui

Alla thailändska banker har växlingskontor i turistorterna och skulle du inte hitta något går det lika bra att växla pengar inne på banken, kursen är densamma (mellan olika banker kan det dock skilja i växlingskurs, så ska man växla mycket pengar kan det löna sig att titta runt). Det går bra att växla kontanter, resecheckar eller att använda kort. Man får lite bättre kurs med resecheckar än med kontanter, men eftersom bankerna tar ut en avgift för resecheckar, se till att ha dem i stora valörer (dvs. 50-100 USD).
Det mest gångbara kortet är VISA, men även MasterCard går bra. Lite svårare är det med American Express och Diner's Club. Med VISA & Mastercard kan man förutom att ta ut pengar på banker och växlingskontor även ta ut pengar direkt från ATMs (bankomater). Om du planerar att ta ut pengar i bankomat, se till att du har en sifferkod, inte en bokstavskod, eftersom det inte alltid finns bokstäver/bokstäverna motsvarar inte samma siffror som i Sverige. Observera att din svenska bank tar ut en avgift vid uttag med kort (både ATM- och bankuttag). Betalar du direkt med kortet slipper du denna avgift, men då får du istället betala en avgift till affären du handlar i på upp till 5%, trots att detta är förbjudet. Växlingskontoren är i regel öppna från 08.30 till klockan 20.00 varje dag i veckan, vissa kontor har öppet ända fram till 22.00. Bankernas öppettider är måndag till fredag, 08.30-15.30

- Spärra kontokort
VISA: 001-800-11-535-0660
MasterCard: 001-800-11-887-0663


Hitta billig flygstol

Det kanske bästa (och smartaste/billigaste) sättet att ta sin familj till Thailand och Koh Samui är med s.k. flygstol vilket alla de stora aktörerna erbjuder till varierande priser. Frågan är vem som för tillfället har de förmånligaste priserna.


Boka hotell själv

Köper du en flygstol så bokar du med fördel hotell själv i Thailand och Koh Samui. Detta är betydligt enklare och smidigare än vad många tror och folk har i regel inte upptäckt att de sparar tusenlappar på att boka själv. Du kan då välja och vraka över allt ifrån medelklass till lyxigare boenden till fantastiskt bra priser, s.k. sista minuten priser. Du hittar hotell bokning avdelning här på Thailandguiden som tydligt visar rekommendationer, recensioner och kartor var hotellen ligger. De som reser till Thailand med flygstol och som bokar hotellen själv får i regel en rikare och trevligare upplevelse i Thailand. Många väljer att boka ca 4-5 nätter på olika hotell/platser för att variera sig och se mer av landet. Att boka hotell är mycket smidigt och inte alls något krångel. Att ta sig till olika öar och platser i thailand är enkelt då kommunikationerna fungerar mycket bra och är väl utbyggda. Räkna med helt andra hotellpriser om du bokar själv än om du går via researrangör. Att hitta en rymlig och 4 stjärnig bungalow vid stranden för hela familjen mellan 500-1000:- per natt (för alla) är fullt realistiskt och normalt.

Gå till Hotellbokningen för Thailand


Försäkringar då man reser i Thailand Koh Samui

I hemförsäkringen ingår normalt en reseförsäkring i 45 dagar, ska du stanna längre måste du skaffa tilläggsförsäkring. Hör med ditt bolag innan du ger dig iväg. Skulle du pga. sjukdom eller olycka tvingas tillbringa längre tid på sjukhus i Thailand kan detta bli MYCKET dyrt.

Elektriska apparater - elnätet på Koh Samui

Thailand har lyckligtvis samma frekvens och volt på sitt elsystem som vi har i sverige, 220V 50Hz. Dessutom passar kontakterna direkt i deras vägguttag. Ingen adapter behövs.

Koh Samui - och all den goda maten...

Intresset för den Thailändska maten har ökat i Sverige beroende på att allt fler svenskar besöker Thailand under sin semester och på så sätt kommer i kontakt med den Thailändska mat kulturen. Den thailändska maten kan med viss sanning delas upp i den norra och den södra mat traditionen. Den norra med mycket kötträtter och den södra, som har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter. En sak har de dock gemensamt, ris och chilipepparn. Genom avtal med andra länder om att få fiska på deras vatten så har thailand kunnat byggt upp en av Asiens största fiskeflottor. En viss export av fiskeprodukter förekommer, t.ex. konserverad tonfisk, frystfisk och räkor. Ris är basingrediensen i thailändsk mat och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris. Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika Thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra er från att uppleva det smakrika Thailändska köket. Thai Recept.


Transport och kommunikationer på Koh Samui och Thailand

För längre resor inom Thailand rekommenders tåget (om du inte har råd att ta flyget vill säga), eftersom det är det säkraste och bekvämaste sättet att resa. Går det inte att ta tåget återstår buss. Snåla inte, utan ta en VIP eller Super VIP, det är bra mycket bekvämare än övriga alternativ.

- Flyg
De flesta inrikesrutterna flygs av THAI Airways och till Koh Samui går 2 flighter varje dag från bangkok, med det finns även andra bolag, tex. Bankok Airways. Ibland kan man köpa riktigt prisvärda inrikesbiljetter i samband med bokningen av biljetten till Thailand (om man flyger THAI), hör med resebyrån hemma i Sverige.
THAI flyger på praktiskt taget alla provinser i landet, medan Bangkok Airways inte erbjuder lika många destinationer.

- Buss
Det finns en mängd olika sorters bussar att välja på för resorna i Thailand. Långfärdsbussarna har oftast bara ett par avgångar på morgonen respektive på kvällen, medan de lite kortare rutterna har avgångar hela dagen. Åker du luftkonditionerat, ta med en tjock tröja på resan eftersom de brukar skruva upp luftkonditioneringen på max! (Man brukar få en filt, men den räcker inte.) På längre sträckor ingår ett stopp halvvägs där man får soppa alternativt en dricka (ingår i priset). Det brukar visas videofilm och man får oftast läsk och en liten matlåda vid avgång samt våtservett vid ankomsten.
Rent statistiskt är de statliga bussarna säkrare än de privata, dvs. de råkar ut för färre olyckor. Det händer ibland att västerlänningar blir drogade på bussarna och när de vaknar har de blivit av med alla sina värdesaker. För att undvika detta, följ Turistpolisens råd: Åk med statliga bussar!
Vanliga bussar: (rot thammadaa)
Dessa bussar utan luftkonditionering är de billigaste och långsammaste bussarna. De stannar praktiskt taget överallt och är dessutom trånga, med säten som inte går att fälla, och ofta överfulla. Rekommenderas inte för längre resor, men kan vara en rolig upplevelse för kortare resor på upp till några timmar.
AC-bussar (rot ae eller rot prap aakaat)
Det finns olika sorters luftkonditionerade bussar att välja på, beroende på destination. Vanliga bussar som försetts med AC:
Dessa bussar stannar nästan lika ofta som de utan AC och de är lika trånga, men är det billigaste alternativet om du måste ha luftkonditionering. Inte heller dessa bussar rekommenderas för längre resor så länge det finns alternativ.

- Tåg
Tåget är det absolut bästa sättet att resa i Thailand. Det är säkert, man har bättre utsikt, man kan röra på sig, man träffar fler människor och man kan äta och dricka bra. På minussidan finns priset, det är något dyrare än buss, och det tar lite längre tid, men en tidsmässigt kortare bussresa känns mycket längre eftersom den inte är lika bekväm. Järnvägen är statlig och järnvägsnätet är bra utbyggt.
Det finns första, andra och tredje klass. Samtidigt finns det olika sorters tåg; ordinarie, rapid, express och special express. Man betalar ett grundpris för resan, sen läggs det på olika tillägg beroende på vilket sorts tåg det är, om det är luftkonditionering eller inte, om man ska sova uppe eller nere etc.
3 klass:
I tredje klass är det öppna fönster och fläktar i taket som gäller. Man sitter på bänkar med lodräta ryggstöd avsedda för 2 eller 3 passagerare, men eftersom det alltid brukar vara fullt sitter det oftast fler på varje säte, liksom på golvet i gångarna. Det finns inga platsbiljetter, så det är först till kvarn som gäller. På rapid-tåg är sätena stoppade, men på ordinarie tåg med enbart tredje klass är det träbänkar. Det finns inga 3 klassvagnar på expresstågen.
2 klass:
Det finns två sorters 2 klassvagnar, vanliga och liggvagnar. 2-klassvagnar finns endast på rapid- och expresståg. Vissa tåg erbjuder både fläkt- och AC-vagnar, medan andra bara har fläktvagnar.
Vanlig:
Här sitter man på fällbara säten liknande de i bussarna. Sätena står parvis, oftast i färdriktningen.
Liggvagnar:
Här sitter man i säten placerade mittemot varandra, ett säte på var sida om gången. Dessa säten går inte att fälla. Framåt kvällen görs sätena om till två bäddar, en över- och en underslaf. Det är lite dyrare med underslafen pga. att utrymmet är lite bättre. Åker man AC-vagn spelar det inte så stor roll om man väljer att sova uppe eller nere, men åker man i fläktvagn är det bättre att sova nere eftersom det är svalare (med öppet fönster). Det finns draperier att dra för när det är dags att sova. Rena lakan och filtar ingår i priset.
1 klass:
1 klass finns endast på express och special express. Här får man en privat kupé, antingen enkel eller dubbel. Varje kupé erbjuder individuellt ställbar luftkonditionering, fläkt, tvättställ, bord och en eller två bänkar som kan göras om till säng. Vatten och handdukar ingår i priset.
Mat på tåget:
Det finns restaurangvagnar, som serverar riktigt bra mat, på de flesta tåg, dock ganska dyrt. I första och andra klass kan man även beställa mat vid sitt säte.
Åker man i tredje klass kan man handla mat av försäljare som hoppar på tåget och åker med till nästa station. De brukar erbjuda grillad kyckling, stekt ris o dyl. De säljer även läsk, öl och sprit. Det är dock inte alltid de tillåts komma ombord, men då brukar det gå bra att handla av dem genom fönstret när tåget stannar på stationen.

- Resa På egen hand
Har du tänkt att ta dig runt i Koh Samui på egen hand, med bil eller motorcykel, finns det några saker man bör tänka på. Det är vänstertrafik i Thailand. Thailändare och trafikregler går inte så bra ihop. Ta det försiktigt, speciellt om du kör motorcykel, Störst kör först tycks vara den gällande regeln. Bli inte förvånad om du kommer runt en krök och möter ett annat fordon på din sida. Var beredd att möta vad som helst på vägen, inte bara andra fordon, utan också bufflar, hundar och andra djur. Blinkar bilen framför med sin västra blinkers betyder det fritt fram, blinkar den däremot med den högra kommer det mötande trafik. Men lita inte allt för mycket på denna hjälp, thailändarna har inte speciellt stora säkerhetsmarginaler vid omkörningar.
Du behöver ett giltigt internationellt körkort både för att köra bil och mc.


Hem | Om SamuiPortalen | Sök Koh Samui Hotell | Sitemap | Kontakta oss
2000-2018 © SamuiPortalen.se


Besökare online:    
Ko Samui tid: