Koh Samui
 Väder nu »


Söker du bra hotell?
Klicka på Hotell och Boende länken i menyn och boka till sista minuten priser


Kontantkort Thailand »
Forum för Thailand »
Big Buddha Bo Phut Beach Choeng Mon Chaweng Beach Mae Nam Beach Bang Por Nathon Taling Ngam Beach Thong Krut Beach Bang Kao Beach Koh Samui Flygplats Hua Thanon Beach Lamai Beach Golfbana på Koh Samui Namuang Vattenfall Lägg till PhuketPortalen till dina favoriter Gör Samuiportalen till din Startsida
 
 
  | | Tipsa en vän  

Klimat och Vädret på Koh Samui


Se längst ner på denna sida för purfärsk prognos för Ko Samui. För väderprognoser för övriga delar av Thailand, se här »

Klimatet på Koh Samui skiljer sig markant från den andra sidan på malackahalvön (Phuket, Krabi m.m.). Detta är något som många är felinformerade om då de besöker Koh Samui. Regnsäsongen infaller t.ex. helt andra tider på året eftersom Koh Samui drabbas av den s.k. nordöstmonsunen.
Klimat och väder i Thailand och Koh Samui

Januari - Februari:
Detta är den svala säsongen, genomsnittstemperaturen går så lågt som 26°C. Detta kanske är den bästa tiden att besöka Koh Samui eftersom det inte är så varmt

Mars - Maj:
Denna tid är den hetaste av alla månader på året. Inte sällan rör sig temperaturen upp emot 40°C. Under perioden faller det förmodligen också minst regn under året.

Juni - September:
För det mesta är det vacker väder med sol denna tid, men var och varannan dag kommer det en mycket kort välkommen skur med regn (varar sällan länge) som svalkar hettan skönt. Om det kommer en skur så brukar den komma på sena eftermiddagen eller framåt kvällen.

Oktober - December:
Regnperiod med ibland ständigt återkommande regn kommer i Oktober och varar till ungefär mitten på December. I December då regnperioden slutar så är det ofta väldigt torrt tidvis. Under dessa månader kan havet ibland blåsa upp kraftigt och man bör vara försiktig vid bad. Det bör tilläggas också att det inte alltid är ständigt regnande denna period. Ofta kan det vara jättefint. Många åker ändå hit under perioden då det mesta är väldigt billigt och man får ha stränderna helt för sig själv.


Klimat generellt i Thailand

Klimat i Thailand - Malackahalvön
Thailand har alltså ett tropiskt monsunklimat med tre olika årstider. Den "kalla" perioden november-februari, den varma perioden april-maj med temperaturer mellan 25-36 grader och till sist den nederbördsrika perioden juni-oktober med stor nederbörd i de södra och sydöstra delarna, men mindre och mer oregelbunden i de norra och nordöstra delarna. Den varmaste periodern infaller under april-maj och september-oktober. Det är under den här periodern som vinden framför allt blåser ifrån sydväst. Under den övriga delen av året så påverkas landet av nordostliga vindar, vilket med för att dygns temperaturen sjunker till mellan 13 - 33 gr och regnet minskar.


När ska man åka vart? Vart är det bäst väder en viss tid?

Thailand handlar inte så mycket om sommar/vinter eller värme/kyla. Istället är det väst eller öst- monsun man pratar om. Så vart är det då bäst att åka ensig en viss tid på året? Ja, detta råder det delade meningar om, men en tumregel säjer att om du reser mellan april-september så är det bäst väder på östkusten. Övriga månader bjuder västkusten på bäst väder. Detta innebär ju inte att det alltid är dåligt väder om man är på "fel" sida, det kan långa perioder vara tvärtom ibland. Är man på "fel" sida så är också allt billigare och man får ofta stränderna för sig själv.


Warning: fopen(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: No address associated with hostname in /storage/content/57/132257/samuiportalen.se/public_html/class.xml.parser.php on line 44 Warning: fopen(http://xml.weather.yahoo.com/forecastrss?u=c&p=THXX0046): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: No address associated with hostname in /storage/content/57/132257/samuiportalen.se/public_html/class.xml.parser.php on line 44 Cannot open XML data file: http://xml.weather.yahoo.com/forecastrss?u=c&p=THXX0046