Koh Samui
 Väder nu »


Söker du bra hotell?
Klicka på Hotell och Boende länken i menyn och boka till sista minuten priser


Kontantkort Thailand »
Forum för Thailand »
Big Buddha Bo Phut Beach Choeng Mon Chaweng Beach Mae Nam Beach Bang Por Nathon Taling Ngam Beach Thong Krut Beach Bang Kao Beach Koh Samui Flygplats Hua Thanon Beach Lamai Beach Golfbana på Koh Samui Namuang Vattenfall Lägg till PhuketPortalen till dina favoriter Gör Samuiportalen till din Startsida
 
 
  | | Tipsa en vän  

Moped, MC och bilkörning

Detta är nog den största hälsofaran i Koh Samui alla kategorier. Thailändarna använder vänstertrafik vilket många av oss västerlänningar är ovana vid. Olyckor med dödlig utgång är MYCKET vanliga här. De flesta mopeder har en motor på ca 125cc vilket gör dem väldigt snabba. Körstilen i Thailand är helt annorlunda jämfört med det svenska. Bilarna och mopederna håller sällan lagstadgad hastighet och de kör ofta slalom mellan hastighetshållande fordon för att ta sig fram fortare. Ser man skylten för övergångsställe så ska man inte tro att folk stannar för att släppa över någon. Tror man det så dör man antagligen. När thailändarna behöver ha körkort så går de bara till polisstationen och hämtar ut det. Det finns inga som helst kontroller om man kan köra eller inte. Detta säjer en hel del om saker och ting. Skulle det ske en olycka mellan en turist och en thailändare så är det enligt statistik extremt sällsynt att turisten får "rätt". Även om turisten verkligen hade rätt i det enskilda fallet. Polisen ställer sig alltid entydigt på thailändarnas sida. Vi turister är endast en inkomstkälla för det thailändska folket och vi behandlas i vissa fall därefter. Summan blir nästan alltid att turisten får betala för skadorna vid en ev. olycka. Tänk på detta när ni hyr fordon och kolla alltid försäkring! Det är heller inte ovanligt att man mutar poliser för att slippa deras diktatoriska byråkrati.


Snorkling och simning

Starka strömmar både under och på ytan är inte ovanliga i Thailand. Tänk på att man aldrig kan simma en längre stund mot en ström. Kolla om det finns varningsskyltar innan du plumsar i. Om du ser en röd flagga på en strand så betyder det att du inte ska bada. Anledningen är oftast på grund av strömmarna. Detta är ganska ovanligt inne vid stränderna men kan inträffa under regnperioder och lågsäsong. Tänk på att undvika sjöborrarna som finns överallt längs thailans kust. Dess taggar är långa och har en hulling med gift längst ut. De flesta typer är ofarliga för människan men kan bränna ordentligt. Dessutom fastnar hullingen inne i skinnet och blir svår att få ut.


Dykning med lufttuber

Folk som är överviktiga, gamla eller har andra hälsopåverkande faktorer såsom hjärtfel, epelepsi, astma bör avstå från all dykning. Tänk på att alltid dyka med dykarrangörer. De kan farvattnet och vet vad farorna lurar. Dyk aldrig ensam och dyk inte tätt på en stundande flygtur. Den största hälsofaran är nog alla de giftiga väsen som finns under ytan som många tenderar att pilla på. Gör inte det! Vissa ger dig bara fem minuter kvar av ditt liv.


Undvika magproblem magsjuka

Ät alltid nylagad mat som fortfarande ångar av värme eller är riktigt kokt. Då dör alla farliga bakterier. När du köper frukt så köp endast sådana som du måste skala för att äta. Bröd är oftast helt säkert. Undvik sallad och okokta grönsaker och se till så att allt kött är genomstekt. Thailändarnas hamburgare kan i vissa fall se helt röda ut men det beror inte på dålig stekning utan på att köttypen ser ut så. Skulle du ändå få turistdiarré så drick mycket vätska trots att det rinner rakt igenom och ät dina magsjuketabletter du tog med dig. Då brukar det gå över.


Tarmmaskar

Bandmaskar kan finnas i biffkött och andra köttprodukter. Andra typer är rundmask och hakmask. Undvik detta genom att se till så att köttprodukter är genomstekta eller ordentligt kokta och ät inte gammal mat. Thailändarna har en fin matkultur så detta är inte så vanligt. En mask kan leva i sin "värd" i upp till ett år om den får leva ostört.

Malaria i Thailand Asien

Sjukdomen sprids via myggor och är inte ovanlig där djungeltrekking utövas. Skall du till norra delarna i Thailand så skall du äta malariatabletter. Undvik myggorna genom att använda myggmedel, myggnät på natten, kläder som täcker kroppen och sov gärna under en fläkt som står på. Myggorna som kan bära på malaria gillar inte vinddraget. Symptonen är feber, svettningar, huvudvärk och andra smärtor. Kan leda till döden. Malaria är dock relativt ovanligt på Koh Samui


Dengue Fever - djungelfeber

Sprids av en viss typ av mygga (aegypti mosquitos) och orsakar hög feber, huvudvärk och kraftiga muskelsmärtor. Äldre människor eller människor med försvagad hälsa bör uppsöka läkare. En del påstår att har man en gång blivit drabbad av dengue fever så kan symptomen sporadiskt återkomma under hela sitt liv. Sjukdomen är ovanlig på Koh Samui


Djurbett - ormar, hundar

Obs! Blir du biten av ett djur, hund, katt eller liknande vilda djur så måste du uppsöka läkare. Du kan få rabies. Inte för att rabies är vanligt i Thailand men det förekommer titt som tät. Symptomen kanske inte kommer förrän 6 månader senare men då är det försent och leder i 99,9% av fallen till döden. Kan du upptäcka att du fått rabies innan sjukdomen brutit ut så går den till 100% att bota. Thailand har massor av vildhundar som lever i symbios med människan i byarna och städerna. De är så gott som alltid snälla och söta. Om du leker med hunden och hundens tand råkar penetrera ditt hudlager (räcker med lite) så kan det vara kört. Varje år rapporteras fall av rabies bland djur runt om i Thailand.
Blir du ormbiten så skall du: 1. Hålla dig lugn 2. Gör den bitna lemmen så orörlig som möjligt 3. Snöra åt lemmen, minska blodflödet! 4. Ta dig till sjukhuset illa kvickt. Om du har möjlighet döda ormen som bet dig och ta med den till sjukhuset. Går inte det så försök beskriva ormens utseende så gott det går. Anledningen är att de måste veta vilken mängd och typ av motgift du skall få. Ger de dig fel motgift så är det verkningslöst.


Ödlor och skorpioner

De stora geckoödlorna kan ibland, när de känner sig hotade, vara aggressiva. De små geckosarna är helt ofarliga. Blir du ändå biten så bör du besöka sjukhus för att kolla tetanus och difteri. Skorpioner är ganska ovanliga bland bungalowsen på öarna. I nationalparkerna måste man vänja sig vid att kolla sängkläder skor m.m. hela tiden. Uppsök läkare om du blir stucken.


Solen på Koh Samui - sola i thailand

Så var det detta evinnerliga tjat om den fusionsaktiva planeten 8.5 ljusminut bort som kastar sina fotoner i ett rasande tempo mot våra kroppar. Dessa partiklars hastighet (sk "skadlig uv-strålning" med en viss våglängd) absorberas och utarmas till stor del av ozonskiktet men en del träffar vår kropp med en sån fart och intensitet att vissa hudceller tros påverkas och kan därmed mutera. Desto längre tid du vistas i den skadliga UV strålningen (fotonpartiklar av viss våglängd) desto större blir sannolikheten för mutationsbildning i cellerna i ett visst område.
Med andra ord vistas inte för länge i solen och använd skyddskrämer. Det kanske skall tilläggas att vissa människor löper liten risk för att utveckla cellförändringar (cancer) än andra. Man kan aldrig veta vilken som är ens egna farliga och kritiska fotongräns. Kanske vågar du chansa och sola länge! Eller? Ta det försiktigt om du tänker sola i thailand.


Hem | Om SamuiPortalen | Sök Koh Samui Hotell | Sitemap | Kontakta oss
2000-2018 © SamuiPortalen.se


Besökare online:    
Ko Samui tid: